Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Ani Kalesinde namaz kılan Müslümanların şehit edilmesi ile Ani Kalesinin tarihi hakkından izleyicilerin merakı arttı. Ani Kalesi’nin tarihi önemi ve değeri merak uyandırmıştır. İşte Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde rol alan Ani kalesi hakkında bilgiler…
Ani kalesi neresidir sorusu sıkça sorulmaktadır. TRT 1 ekranlarında yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisinin programında Ani şehri vardı. İşte Ani şehri hakkında bilgiler…
Ani Kalesi nerede?
Ani, Kars ilinin güneydoğusunda ve Arpaçay boyunca uzanan tarihi bir sitedir. 961 ve 1045 yılları arasında Pakraduni hanedanının Ermeni hükümdarlarının başkentiydi.
Ani Kalesi ne zaman fethedildi?
961 ve 1045 yılları arasında Pakraduni hanedanının Ermeni hükümdarlarının başkentiydi. 11. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar İslam mimarisinin bazı eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Ani, 2016 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
Şehir 1064 yılına kadar Bizans egemenliğinde kalmış ve 1064 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedilmiştir. Selçukluların eline geçmiştir. Ancak şehirde Selçuklu yönetiminin kurulduğuna dair herhangi bir belirti yoktur. Ani’nin en önemli İslami eseri olan Ebu’l Manuçehr Camii, 1072 yılında Şeddadî Emiri Manuçehr tarafından yaptırılmıştır.
1190 civarında Zakare Mkhhrgrdzeli adlı Gürcü bey, Ani kalesini üs olarak alarak Kars ve Ahıska bölgelerini kapsayan bir egemenlik kurdu. Onun soyundan gelenler önce Tiflis’te Gürcü krallarıyla, ardından Moğol İlhanlılığı altında “atabey” unvanıyla hüküm sürdüler. Ani’deki birçok Hristiyan eseri bu dönemde yapılmış veya onarılmıştır. Şehir, Celayirli ve Karakoyunlu devletlerinin egemenliğine girmesine rağmen, nüfusu ağırlıklı olarak Ermeni’ydi.
1319 depreminde ağır hasar gören Ani, daha sonra Timur tarafından ele geçirilip yıkılmıştır. Buna rağmen 1535 Osmanlı-İran Savaşı sırasında tamamen terkedilene kadar şehirde bir nüfusun yaşadığı anlaşılmaktadır.
1877-78 Rus-Osmanlı Savaşı’nda Rusların eline geçen bölge, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlıların eline geçmiştir. Ancak Ani Yaylası daha sonra yeni kurulan Ermenistan Cumhuriyeti’nin eline geçmiştir. 1920 yılında Kurtuluş Savaşı sırasında Ani son kez el değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil edilmiştir.