Almanya’daki Konrad Adenauer Vakfı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının ardından Türkiye, Avrupa için stratejik bir enerji merkezi haline geliyor.
Muhafazakar Alman milletvekillerine geçen hafta gönderilen raporda, Berlin ile Ankara arasında enerji sorunları ve güvenlik sorunlarının ele alınması için geliştirilmiş işbirliği önerildi.
“Almanya’nın enerji politikasını çeşitlendirmek açısından kısa vadede Rusya’ya alternatiflerin sınırlı olduğu” ifade edilen raporda, Avrupa ülkeleri Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken Türkiye’nin “gerçek alternatifler” sunduğu da vurgulandı.
Rapor, Türkiye’nin Avrupa için Hazar Havzası, Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz Havzası’ndan doğal gaz getirmek için stratejik bir enerji merkezi olarak artan rolüne dikkat çekti.
Rapora göre, İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılmasına ilişkin görüşmeler başarılı olursa, İran’ın doğalgaz ve petrolü de Türkiye üzerinden taşınabilir.
Raporda, “İsrail-Türkiye enerji işbirliği artık daha gerçekçi hale gelirken, Türkiye bir enerji merkezi olarak ortaya çıkıyor” denildi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 14 Mart’ta Ankara’ya yaptığı ziyarette, AB ile Türkiye arasında daha yakın diyalog ve işbirliği çağrısında bulundu.
Scholz ziyareti sırasında, “İkili ilişkilerimizi genişletmek ve işbirliğimizin tüm potansiyelini gerçekleştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.” Dedi.
Raporda ayrıca Alman politika yapıcılara Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarına ve Avrupalı ortaklarından beklentilerine daha fazla dikkat etmeleri tavsiye edildi.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçen ay yaptığı açıklamada, Azerbaycan’daki devasa kaynak alanlarından Avrupa ülkelerine doğal gaz akışının, kıtadaki enerji arz sıkıntılarını hafifletmek için Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla artırılabileceğini söyledi.
Dönmez, Güney Gaz Koridoru (SCG) ülkelerinin 4 Şubat’ta Bakü’de düzenlediği bakanlar toplantısının ardından gazetecilere verdiği demeçte, şu anda yılda 16 milyar metreküp olan TANAP’ın yıllık kapasitesinin yakında 31 bcm’ye yükseleceğini söyledi.
SGC, Şah Deniz 2 sahası, Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve Trans Adriyatik Boru Hattı’nı (TAP) içermektedir. 3 bin 500 kilometrelik projede yer alan ülkeler Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya.